Wie zijn wij

De vrije school 's-Hertogenbosch werd in 1978 mede opgericht door de heer Jacques Bouma (1916-1998). Op initiatief van zijn echtgenote, Maria Bouma, werd in 1980 een koor opgericht met ouders van de school.

In het begin werd er bij Maria thuis geoefend "tussen de schuifdeuren" met Maria als dirigente. Het koor heette toen "Kruimelkoor", maar naar verloop van tijd werd het "Koor van Vrienden en Ouders van de Vrije School". Na Maria Bouma werd het koor nog korte tijd gedirigeerd door Wolf Eekhof. In 1984 nam Peter Josemans de leiding over en deed dat tot juni 2008 vol passie.

Sinds september 2008 zong het koor onder leiding van Annemien van den Dool tot 2014. Vanaf september 2014 heeft Annemieke Kamphuis het stokje overgenomen.

Dirigente 3Klank - Annemieke KamphuisHelaas zijn er tegenwoordig niet meer veel ouders lid van het koor, maar de "oud-ouders" hebben er nog steeds veel plezier in. De bezetting bestaat momenteel uit ca. 15 sopranen, 11 alten, 5 tenoren en 7 bassen. Vooral de tenoren zijn blij met versterking. Iedereen is welkom en je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om mee te zingen. Wel worden samen met Annemieke de mogelijkheden van je stem bekeken.

Na een verbouwing in 1999 kreeg de school een nieuwe naam en werd het auditorium van "De Driestroom" repetitieruimte van het koor. In 2005, 25 jaar na de oprichting, kreeg het koor een eigen naam: "Drieklank".

 

 

Logo Vrije School De Driestroom 's-HertogenboschDe Driestroom
's-Hertogenbosch is gegroeid binnen de samenloop van de Dommel, de Aa en de Dieze. Opmerkelijk is ook de Binnendieze, waar het water op talrijke plaatsen wordt overkluisd. Zo ontstonden in het beeld boog, brug en stroom. Ook in ons mensbeeld en de antroposofische pedagogiek hebben we bewustzijn voor de drie stromen: lichaam, ziel en geest / denken, voelen, willen / verleden, heden, toekomst. Drie is altijd in beweging, enigszins ongrijpbaar, 'drie' staat voor ontwikkeling.

Drieklank
Een logische ontwikkeling van de boog is de cirkel, de stroom van kleuren symboliseert verschillende klanken. Drie klanken worden door middel van rechte lijnen als het ware door een brug met elkaar verbonden; er ontstaat een drieklank, de basis van onze muziek.

 

Leden aan het woord
Wat maakt dit koor zo leuk/bijzonder?

Daarover zijn het alle leden met elkaar eens. Het is een leuke groep onder leiding van een enthousiaste dirigente. Er heerst een gemoedelijke sfeer en het is laagdrempelig. De dirigente heeft flinke humor en geduld. Toch is iedereen voor zich er serieus mee bezig. Wilma: "Iedereen doet ontspannen z'n best. Geen stress en gedoe. Gewoon lekker zingen."

Sinds wanneer zit je bij het koor?

Veel van onze leden zijn al zo lang lid dat zij het jaartal niet meer weten. Er zit zelfs nog een sopraan uit het eerste uur bij: "Wij zijn begonnen bij Maria tussen de schuifdeuren. Dat was toen in de Taalstraat in Vught." Enkelen zijn een tijdje weggeweest en weer teruggekomen. Af en toe toe komt er een nieuwe aanwinst bij, waar wij altijd heel blij mee zijn. Wij hebben geen wachtlijst, je kunt er altijd instappen.

3Klank -